Om boken

Ungarske Péter Járai ønsker å ta hevn mot den sovjetiske overmakten i Budapest som tok kjæresten Milena fra ham i 1945, men tvinges til å leve et ensformig liv på fabrikkgulvet. Styresmaktene anerkjenner ikke utdannelsen hans. Et liv tomt for følelser blir snudd på hodet da den ungarske revolusjonen endelig bryter løs i 1956. Han møter den like hevngjerrige, men enigmatiske skarpskytteren Katalin.

Kilde: Philips Company Archives.

To andre som også er fanget i den ungarske revolusjonens hete, er de vestlige journalistene Jack Goddard og Pascal Deffere. De er gamle venner av Péters familie og går i skjul hos Katalin og Péters motstandsgruppe for å dekke de dramatiske begivenhetene fra innsiden. Fra sitt skjulested i Budapests sentralbibliotek dokumenterer de urettferdighetene i gatene og kampen for frihet. Hvis journalistenes bilder havner i feil hender, vil de imidlertid bli brukt mot motstandsgruppens medlemmer. Samtidig er det disse bildebevisene som kan overtale Vesten til å gripe inn, gjennom FN.

De prøver å kontakte en bekjent i FN-sekretariatet, danske Povl Bang-Jensen, men alt er ikke helt som det skal være i FNs korridorer. Ingenting skjer. For å trenge til bunns i organisasjonens handlingslammelse, går Bang-Jensen utover sine fullmakter i Ungarn-saken, noe som setter særlig Katalins skjebne i fare.

På bakken i Budapests ruiner utvikler Péter sterke følelser for Katalin, men i et kritisk øyeblikk oppdager han at hun skjuler en hemmelighet. En offiser fra sikkerhetspolitiet har imidlertid for lengst begynt å avdekke Katalins hemmelighet. Denne offiseren, Tibor Rathe, er en tidligere militsmann fra krigen, men Péter kjenner han bedre som en nådeløs bølle fra skolegården, som alltid dekker sine spor.

Denne spenningsromanen er delvis basert på gåten rundt det virkelige livet til en dansk diplomat som engasjerte seg i rettferdighetens navn. Boken tar deg med på Katalin og Péters kamp om frihet gjennom Budapests gater og det ungarske landskapet, via London, Manchester, Paris og New York.

Alle som har vært i Budapest som turist vil kjenne igjen landmerkene omtalt i romanen.

Utgivelsesår: 2019.
Forlag: W & R.
ISBN: 978-82-69097-02-3.
Sider: 450 sider.